ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Bruxelles-ul ne impinge sa accesam fondurile UE - cofinantarea statului, redusa la 5%


Romania ar putea salva astfel peste 700 mil. euro de la buget, cu conditia sa-si atraga banii europeni. CE a propus reducerea contributiei nationale la fondurile europene de la 15% la 5% pentru alte cinci state 

Sursa: Fin.ro  2 August 2011

Executivul de la Bruxelles s-a saturat sa astepte masuri luate la nivel national pentru cresterea absorbtiei banilor europeni. Presedintele CE José Manuel Barroso si comisarul pentru Afaceri regio­nale Johannes Hahn, care supra­vegheaza fondurile structurale si de coeziune, au intocmit un plan de masuri menite sa impulsioneze redresarea unora dintre economiile europene care se confrunta cu cele mai mari dificultati. Sase tari vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Euro­peana, de la 15% la doar 5%, fie ca este vorba de fondurile de coeziune, pescuit sau dezvoltare ru­rala. Comisia pune la dispozitia Greciei, Irlandei, Portugaliei, Romaniei, Letoniei si Ungariei o cofinan­tare UE supli­mentara, astfel incat acestea vor putea sa-si diminueze contributia. „In acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injec­teze bani in economie”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE). In plus, oficialii europeni spera ca im­pactul sa fie mult mai mare, prin deblocarea de fonduri de zeci de miliarde de euro, la care cele sase state au dreptul, dar pe care nu au reusit sa le acceseze.

Suntem „oaia neagra” a Uniunii Europene, cu absorbtie de 3%

De exemplu, Romania, care are la dispozitie aproape 20 mld. euro din fon­duri structurale si de coeziune in peri­oada 2007-2013, a reusit sa atinga, dupa trei ani si jumatate, un grad de absorbtie de doar 3%, ceea ce ne plaseaza pe ulti­mul loc in UE. Astfel, din cei 2,6 miliarde de euro platiti catre beneficiari pana la finalul primului semestru al anului curent, doar 40% sunt rambursari efec­tive (cele care conteaza in calculele ofi­cia­lilor europeni).

Si cotidianul britanic „Financial Times” da drept exemplu negativ Romania
la categoria „state care nu reusesc sa acceseze fonduri euro­pene”. Lipsa cofinantarii este unul din­tre motivele pentru care unii dintre cei mai saraci membri UE, cu economii muribunde, nu reusesc sa atraga banii europeni, „o situatie ciudata in spatiul comunitar, unde membrii duc lupte grele pentru a obtine o parte cat mai mare din buget”, noteaza publicatia. Pe langa lipsa cofinantarii, coruptia si administratia slaba stau, de asemenea, la baza accesarii slabe a fondurilor, afirma oficialii euro­peni. Totodata, planul propus de CE porneste si de la intentia de salvare a economiei elene, astfel incat sa faca fata datoriei imense a statului, care ameninta stabilitatea uniu­nii monetare.

Contributia comunitara va ajunge la 95% daca statele vor cere

Potrivit unor estimari ale Comisiei Europene, impactul maxim preconizat pentru toate cele sase state membre se ridica la aproximativ 2,9 miliarde de euro in urmatorii trei ani. Doar Romania ar putea salva de la buget 714 milioane de euro, in timp ce suma cea mai mare ar urma sa-i revina Greciei, aproape 880 de milioane de euro. Nu este vorba despre o finantare noua sau suplimen­tara, ci doar de plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rura­la si pescuitul. Fiecare stat membru va trebui sa intocmeasca o cerere pentru a beneficia de noul sistem, ceea ce inseam­na ca partea pusa de Uniune la proiecte va creste pana la o valoare maxima de 95% doar daca acest lucru va fi solicitat.

Executivul de la Bruxelles precizeaza ca ar trebui prioritizate proiectele axate pe cresterea si ocuparea fortei de munca, cum ar fi cele pentru formarea lucrato­rilor, crearea unor clustere de intreprin­deri sau investitiile in infrastructura de transport. Masura vizeaza statele mem­bre care au fost cel mai grav afectate de criza si care primesc sprijin financiar in cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanta de plati pentru tari din afara zonei euro (Roma­nia, Letonia si Ungaria) sau prin inter­mediul mecanismului european de sta­bilizare financiara pentru tari din zona euro (Grecia, Irlanda si Portugalia). Nu in ultimul rand, trebuie subliniat carac­terul exceptional si temporar al masurii, care va lua sfarsit de indata ce statele membre vor inceta sa primeasca fonduri in cadrul programelor de asistenta financiara.

Banii pe teren, in primul semestru din 2012

Barroso a cerut Parlamentului European si Consiliului sa aprobe de urgenta aceasta decizie, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul lui 2011, astfel incat fondurile sa ajunga pe teren pana in cursul primei parti a anului urmator. Desi ar putea intampina o anumita rezistenta din partea statelor care urmaresc cu atentie bugetul comunitar, precum Marea Britanie, avand in vedere procedura potrivit careia fondurile necheltuite se returneaza statelor, CE spera ca propunerile sa nu fie blocate, intrucat nu implica noi cheltuieli.

Autor: AB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu