ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

S-au trimis la Finante cereri de decontare pentru doar 3,6% din 3,47 mld.€ alocate resurselor umane


In total, Autoritatea de Certificare si Plata a primit declaratii de cheltuieli pentru 127 mil. euro.  Pentru aproape 54% din aceasta suma actele au fost trimise in ultimele trei luni
 
Sursa: Fin.ro 22 August 2011

Autoritatea de Management pen­tru Dezvoltarea Resurselor Uma­ne (AMPOSDRU) a anuntat, pe 18 august, ca a transmis catre Au­toritatea de Certificare si Pla­ta (ACP), din cadrul Ministerului Finan­telor, 29 de declaratii de cheltuieli, in valoare totala de 535 mil. lei (aproximativ 127 mil. euro).
Dintre acestea, noua declaratii de cheltuieli, in valoare totala de 288 mil. lei, reprezentand aproape 54% din total, au fost transmise la ACP in ultimele trei luni, a precizat AMPOSDRU. In total, in urma declaratiilor de cheltuieli trans­mise pentru programul de resurse uma­ne si ulterior autorizate, Comisia Europeana a transferat in conturile ACP peste 67 mil. euro. Ceea ce inseamna ca restul pana la 127 mil. euro (de 60 mil. euro) se afla intr-una din procedurile de veri­fi­care/autorizare.

In ceea ce priveste platile efectuate de AM catre beneficiari, in primele sapte luni ale acestui an au fost efectuate rambursari din bugetul UE in valoare de 499,5 mil. lei (echivalentul a 118,6 mil. euro), repre­zen­tand peste 75% din totalul rambursarilor efectuate de AMPOSDRU in ultimele 18 luni. In numai trei luni (mai, iunie si iulie 2011), AM a platit 330,6 mil. lei (78,5 mil. euro), reprezentand aproximativ 47% din valoarea cumulativa a tuturor rambur­sa­ri­lor efectuate pana in prezent de AMPOSDRU din contributia revenind Fon­­dului Social European (FSE). De ase­me­nea, in primele sapte luni ale anului au fost virate si prefinantari
in suma de 581 mil. lei, reiese din datele ACIS.

Ponderea rambursarilor in total plati a sarit de la 10% la 22%

Facand o comparatie intre datele de la 31 decembrie 2010 si 31 iulie 2011, constatam ca ponderea rambursarilor efective in total sume platite catre bene­ficiari a urcat de la 10% la 22%, ca ur­mare a masurilor aplicate de autoritati in februarie, cand transa de prefinantare pe POSDRU, de 30%, a fost sparta in doua, 10% si respectiv 20%. De asemenea, in luna iulie guvernul a decis sa reduca dras­­tic prefinantarea, la doar 10%, mo­tivand ca exista blocaje financiare, deoarece numerosi beneficiari care au incasat prefinantari nu au trimis ulterior cereri de rambursare. Cu toate acestea, procesul de evaluare a cererilor de ram­bursare care ajungeau totusi la AM se desfasura cu intarzieri chiar si de sute de zile. La finalul anului trecut, AMPOSDRU platise catre beneficiari 2,03 mld. lei, din care doar 204,6 mil. lei erau rambursari si 1,78 mld. lei erau prefinantari, iar potrivit datelor de la sfarsitul lunii iulie totalul platilor a urcat la 3,2 mld. lei, din care 704 mil. lei rambursari din contributia revenind FSE (echivalentul a 167,25 mil. euro), 130 mil. lei de la bugetul de stat si 2,37 mil. lei avansuri.

Daca cifrele prezentate acum zugra­vesc imaginea unei evolutii relativ po­zitive in privinta procesului de absorbtie a fondurilor alocate din FSE pentru dezvoltarea resurselor umane, nu cu mult timp in urma acest program le-a creat beneficiarilor probleme majore. In luna februarie, zeci de ONG-uri din Romania care au castigat proiecte pe POSDRU aveau activitatea blocata, deoarece Ministerul Finantelor intar­ziase plata prefinantarilor. La 15 zile dupa semnarea contractelor, MFP tre­buia sa vireze beneficiarilor o pre­fi­nantare de 30%, insa in unele cazuri tre­cusera chiar si trei luni fara ca be­neficiarii sa fi primit vreun leu. Exista inca aplicanti care mai au de suferit de pe urma unor probleme similare. Cu contracte semnate in luna aprilie, acestia nu primisera nici pana in august vreo suma din prefinantarile la care aveau dreptul. In prima parte a lunii august, Octavian Marius Banica, directorul executiv al OIR POSDRU Sud-Est, si-a exprimat, cu o ocazia unei conferinte, aprecierea fata de implementatori in legatura cu faptul ca nu au asteptat virarea prefinantarii, ci au demarat pro­iec­te din resurse proprii. „Noi, la POSDRU, avem o problema cu pre­fi­nantarea, incercam sa o rezolvam, dar nu stim cand se va intampla si de aceea le multumim beneficiarilor care se implica si financiar in sustinerea proiectelor”, a spus acesta.

Grad de contractare de 80%

La 31 iulie 2011, pe POSDRU erau 2.116 contracte semnate, cu o valoare totala eligibila de 14,56 mld. lei (3,45 mld. euro). Astfel, gradul de contractare depaseste 80% din finantarea totala alocata prin POSDRU pentru intreaga perioada de programare 2007-2013 (aproximativ 4,25 miliarde de euro, din care contributia UE este de 3,47 miliarde de euro).

De asemenea, AM-ul a mai anuntat ca efectueaza o analiza a contractelor fi­na­lizate si a celor critice sau cu risc cres­cut de a nu fi implementate, in ur­ma careia va rezilia contractele cu in­tar­zieri nejustificate in implementare si va reutiliza sumele alocate initial aces­tora. Totodata, vor fi dezangajate si refolosite sumele ramase necheltuite in urma finalizarii proiectelor. Ca atare, institutia estimeaza ca in perioada octom­brie-noiembrie 2011 va fi  in ma­sura sa lanseze noi cereri de propuneri de proiecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu