ottershop

joi, 1 decembrie 2011

Varful cererilor de rambursare din Programul Operational Regional va fi atins in 2013


Cererea pe Programul Operational Regiona este de doua ori mai mare fata de alocarea financiara. Mai sunt deschise linii de finantare in regiunea Sud-Est, pentru mediul de afaceri, in Bucuresti, pe domeniile restaurarii patrimoniului cultural si al dezvoltarii infrastructurii sociale, iar in regiunea Vest, pentru infrastructura serviciilor de sanatate. Pe Axa Prioritara 2, destinata drumurilor locale si regionale, care s-a inchis inca de anul trecut, nevoia este atat de mare incat ar mai fi necesare doua alocari de dimensiunea actuala

Sursa: Fin.ro 13 Decembrie 2010

Deteriorarea generala a economiei a afectat, in 2009, atat sectorul intreprin­derilor mici si mijlocii, cel mai impor­tant efect fiind reducerea drastica a posibilitatilor de finantare, cat si autoritatile publice locale, care au fost nevoite sa taie din cheltuielile de investitii planificate. 

S-au creat astfel dificultati in asigurarea cofinantarii pentru proiectele europene, care ar putea determina acesti beneficiari sa renunte pe parcursul evaluarii sau chiar la contracte deja semnate, potrivit Raportului anual de implementare pe 2009, prezentat de Autoritatea de Mana­gement a Programului Operatio­nal Regional (AMPOR) saptamana trecuta. Cererea este foarte mare, astfel ca, la sfarsitul lunii noiembrie 2010, erau 7.000 de proiecte depuse pe POR, in valoare totala de 10 miliarde de euro. Daca din acestea se exclud proiectele respinse, cererea ramane de doua ori mai mare fata de alocarea financiara pentru 2007-2013, de 3,726 miliarde de euro, a  declarat directorul general al AMPOR, Gabriel Friptu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului anual de imple­mentare pe 2009 si a perspectivelor privind perioada de programare 2014-2020. Erau semnate 960 de contracte de finantare, in valoare totala de 2,84 miliarde de euro. 

De asemenea, numeroase proiecte eligibile, in general de dimensiuni mari, precum cele de pe Axa 2 Drumuri locale si regionale si zona infrastructurii din domeniul educatiei se afla pe listele de rezerva.

Perspective bune in ceea ce priveste evolutia gradului de absorbtie

„In ceea ce priveste gradul de absorbtie, ceea ce ne-am propus pe anul acesta s-a realizat in proportie de 90%. Anul 2011 are o perspectiva chiar mai buna pentru ca sunt foarte multe proiecte in derulare care in 2012 se vor finaliza, deci evident vom avea si solicitare de rambursari din ce in ce mai mare, ceea ce ne incurajeaza cel mai mult este ca incet-incet se schimba raportul dintre prefinantari si ram­bursari in favoarea rambursarilor. 

AMPOR se uita la acea regula n+2, n+3 incercand sa nu consideram avansul din partea Comisiei, acela sa fie o ultima rezerva in conditiile in care o sa avem o presiune foarte mare pe zona de plati. Asta ar insemna ca la sfarsitul anului 2011 ne propunem sa indeplinim regula de n+3, care inseamna alocarea anului 2008 fara sa tinem cont de avansul primit de la Comisie, care inseamna 9% din valoarea totala a programului”, a declarat Gabriel Friptu pentru „Finan­ciarul”. Acesta a mai precizat ca platile facute catre beneficiari pana in prezent se ridica la 540 de milioane de euro. „Intrucat ne asteptam ca in 2013 sa avem un varf al cererilor de rambursare, prin cuplarea n+2 si n+3, vrem sa grabim platile in 2011-2012 astfel incat sa reusim sa avem un varf mai mic in anul urma­tor”, a specificat directorul AMPOR.

Situatia prezenta plaseaza intr-un prim-plan al interesului manifestat de aplicanti Axa 2 Imbunatatirea infra­structurii de transport regionale si locale, care s-a inchis inca de anul trecut. „Deja acolo nevoia este atat de mare incat probabil ne-ar mai trebui doua alocari de dimensiunea actuala”, a aratat directorul AMPOR. Pe aceasta axa mai sunt inca 200 de proiecte eligibile, in valoare de 1,5 miliarde de euro, care au ramas fara finantare. 

S-a remarcat, totodata, si zona infrastructurii in dome­niul educatiei, DMI 3.4, insa cererea este mare peste tot. „Cam in toate regiunile cererea este dubla fata de buget. Cu foarte putine exceptii, cam totul este suspendat, pe toate domeniile, in toate regiunile, avem cu cel putin 50% mai multe proiecte decat am putea finanta. Se mai poate aplica pe Sud-Est, pentru mediul de afaceri, Bucuresti, pe dome­niile pe 5.1 si 3.2, (destinate restau­rarii patrimoniului cultural si, respectiv, dezvoltarii infrastructurii sociale - n.r.), iar in regiunea Vest pe DMI 3.1, pentru infrastructura serviciilor de sanatate”, a completat directorul autoritatii de management. 

Realocare de 178 de milioane de euro

In Comitetul de Monitorizare al POR a fost aprobata o realocare de 178 de milioane de euro (din FEDER), agreata de Comisia Europeana. „Practic, este vorba despre realocarea sumelor neuti­lizate pe DMI 4.2 care se va redistribui pe 3.1 pentru spitale, astfel incat sa putem finanta cinci spitale regionale, si, in functie de optiunea regiunilor, pe domeniile 4.1, 4.3 in anumite regiuni si pe zona 5.1 in altele”, a spus Friptu. Decizia se afla acum in procedura de aprobare oficiala a CE. 

1,1 miliarde de euro destinati dezvoltarii durabile a oraselor

Pe Axa Prioritara 1 Sprijinirea dez­voltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere, la finele lui 2009 nu era niciun contract incheiat, insa anul acesta „avem doi poli de crestere care au deja proiecte semnate si in derulare, Iasi si Cluj-Napoca. Ceilalti cinci poli de crestere au proiecte depuse si speram ca o parte din contracte sa poata fi semnate pana la sfarsitul anului”, a spus Friptu. AMPOR a intocmit un calendar agreat cu fiecare pol de crestere, astfel incat proiectele sa fie depuse pana la mijlocul anului 2011. Toti polii de dezvoltare si-au depus proiecte, unii au toate con­tractele deja derulare. 

Cat despre centrele urbane (orase cu peste 10.000 de locuitori care au intrat in competitie directa, neavand sume alocate), pot spune ca a fost o adevarata avalansa de proiecte care merg foarte bine. Majo­ritatea au cel putin proiectul tehnic pregatit, iar foarte multe sunt deja contractate”, a conchis directorul. Pe Axa 1 sunt alocate 1,1 miliarde de euro, ceea ce re­prezinta 30% din totalul POR. 

Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu