ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Confuzie la nivel inalt in ceea ce priveste reducerea prefinantarii la 10%


Ministerul Muncii, in subordinea caruia se afla Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umare (AMPOSDRU), a emis zilele trecute un ordin potrivit caruia prevederile incluse in Ordinul Ministerului Finantelor nr. 2359 din 26 iulie 2011, referitoare la taierea prefinantarii la 10% si la rezilierea contractelor dupa patru luni in caz de netrimitere a cererii de rambursare, se vor aplica tuturor contractelor de finantare  (strategice si de grant) aflate in implementare. 

Sursa: Fin.ro 2 Septembrie 2011
La scurt timp dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului Finantelor 2359, seful ACIS Catalin Vatafu a declarat, in cadrul unui seminar pe tema absorbtiei fondurilor europene, desfasurat pe 30 iulie, ca atat masura privind reducerea prefinantarii de la 30% la 10%, cat si cea privind rezilierea contractelor in contul carora nu se depun cereri de rambursare in patru luni de la primirea avansului se aplica doar contractelor semnate ince­pand de la data mentionata.

„Aceasta prevedere va fi aplicabila tuturor contractelor ce urmeaza a fi semnate. Proiectele aflate deja in evaluare vor  trebui ajustate din punctul de vedere al cash flow-ului si al calendarului de plati. Contractele deja semnate nu se schimba”, a declarat Vatafu. Intrebat la acel moment, de „Fin.ro”, de ce nu se aplica ma­suri coercitive doar beneficiarilor care au primit prefi­nan­tari si nu au depus ulterior si cereri de rambursare, Catalin Vatafu a spus ca a fost o discutie care urmarea ca bene­ficiarii sa returneze banii nefolositi, insa s-a pus o problema de ordin juridic. „Daca in cazul de fata se vor purta discutii cu beneficiarii despre schim­barea previziunilor in ceea ce priveste platile, in celalalt scenariu ar fi trebuit sa vorbim despre schimbarea contractului, ceea ce nu se poate face din punct de vedere juridic. Formula actuala le da posibilitatea Autoritatilor de Mana­gement sa intre intr-un dialog direct cu beneficiarii”, a spus Vatafu. 

Insa din noul ordin al Ministerului Muncii reiese ca vor fi modificate contracte deja semnate, ceea ce contravine celor spuse de seful ACIS, care arata la acel moment ca nu au putut fi luate in calcul modificari ale contractelor deja semnate.

De bine

Partea „buna” este ca, prin urmare, vor putea fi aplicate corectii si celor care intr-adevar nu au trimis cereri de rambursare catre AM dupa ce si-au incasat sumele consistente de 30% din valoarea totala a proiectelor.

De rau

Partea mai putin buna
apare in cazul beneficiarilor care isi asteptau prefinantarile conform contractelor semnate (avans in doua transe, dar in total 30%), care aveau deja anumite fluxuri de numerar prevazute. Prefinantari care oricum sunt deja intarziate luni intregi.  Prin urmare, singura concluzie care se poate trage din masuri este ca nu sunt bani.

Potrivit ordinului publicat in Monitorul Oficial pe 31 august, contractele se vor modifica in ceea ce priveste:
  • modalitatea de acordare a prefinantarii;
  • modalitatea de recuperare a prefinantarii acordate;
  • stabilirea unor masuri de accelerare a cheltuielilor fondurilor nerambursabile in vederea evitarii imobilizarii fondurilor publice la beneficiari si pentru implementarea activitatilor de prevenire, constatare si sanctionare a neregulilor in conformitate cu legislatia nationala;
  • termenul stabilit privind efectuarea rambursarii cheltuielilor efectuate de beneficiari.

AM POSDRU va elabora si va aproba modelul cadru de notificare catre beneficiarii de finantare nerambursabila in termen de maximum 15 zile de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial.
Efecte nefaste

Falimente, rezilieri de contracte, deturnarea cash flow-ului deja pro­gra­mat, blocarea absorbtiei sau incetinirea ab­sorbtiei, cresterea costurilor cu im­ple­men­t­area sau majorarea creditelor ban­ca­re (de care este nevoie in cazul a nu­meroase proiecte) sunt doar cateva din­tre urmarile la care se asteapta consultantii si beneficiarii de fonduri structurale ca urmare a acestor schimbari ale regulilor in timpul jocului. Daca initial se credea ca vor fi afectate atat proiectele pentru care urmau sa fie semnate contracte, cat si cele care au fost depuse in ultimele luni si a caror evaluare si selectie nu a fost finalizata, acum putem spune cu siguranta ca vor fi afectate si proiecte care au contracte semnate anterior deciziilor din Ordinul 2.359.

Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu