ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Doar 40% din platile catre beneficiari sunt rambursari efective


Seful Cabinetului le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind volumul fondurilor europene atrase si i-a chemat la raport 

Sursa: Fin.ro 11 Iulie 2011
Desi este „prioritate zero” a Guvernului Romaniei de peste un an, absorbtia fondurilor europene ramane extrem de scazuta. Potrivit datelor de la finalul lunii iunie, platile catre beneficiari, efectuate pe programele operationale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro fonduri de la UE. Prefinantarile reprezinta insa 60% din totalul platilor catre beneficiari, ceea ce inseamna ca rambursarile efective insu­meaza doar 1 miliard de euro. 

Situatia dezastruoasa in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune este bine cunoscuta atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene, de unde vin numeroase semnale de ingrijorare, mai ales ca avem deja o intreaga axa prioritara, a Pro­gra­mului Operational Regional, blocata. Daca nu se vor aplica in scurt timp masuri concrete care sa impul­sioneze cresterea nivelului platilor si derularea mai rapida si corecta a implementarii proiectelor,
Romania risca sa piarda mari sume de bani.

In cadrul Comitetului interminis­te­rial privind absorbtia fondurilor euro­pene, care s-a reunit joi, premierul Emil Boc le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind cres­terea volumului de fonduri euro­pe­ne atrase, asumate inclusiv in sedinta de guvern la care a participat si prese­din­tele Traian Basescu, si le-a cerut ex­pli­catii, solicitand si un raport in ma­xi­mum o saptamana.
Potrivit unor surse politice, pre­mierul ar fi pus in discutie infiin­tarea unui minister care sa gestioneze toate fondurile europene, dupa reteta de succes a polonezilor. 

Ar fi insa un proces de durata, mai ales ca ar trebui obtinut si avizul Parlamentului. Viitorul minister al Afacerilor Europene ar urma sa coor­doneze Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de mana­gement.

Catalin Vatafu, seful ACIS, a expli­cat insa, intr-un interviu acordat „Fin.ro” in luna mai, care ar fi, in opinia sa, implicatiile unei schimbari de o ase­me­nea anvergura in arhitectura institu­tio­nala a mecanismului respon­sabil cu atragerea  banilor europeni. „Pentru Romania, vreau sa se inteleaga foarte clar ca la momentul acesta, in pofida unor opinii exprimate de diversi politicieni si preluate de mass-media, nu se pune problema crearii unui minister dedicat exclusiv fondurilor europene. Motivul este simplu - o remodelare a arhitecturii institutionale ar insemna reluarea procesului de acreditare a sistemului de catre CE. Ar insemna efectiv o blocare a functionarii acestor autoritati pe o perioada de miniumum sase luni pana la un an.

Nu avem voie sa pierdem un timp atat de pretios pentru adoptarea unei masuri care nu ofera nicio garantie si nici nu face miracole”, spunea oficialul la inceputul lunii mai.

6.177 de contracte semnate, in valoare de 13,4 miliarde de euro

Potrivit datelor de la finalul lunii iunie, prezentate sambata de premierul Emil Boc, in privinta proiectelor depuse pe cele sapte programe operationale nu sunt probleme, au fost depuse proiecte in valoare de 54,2 miliarde de euro, cu mult peste sumele alocate Romaniei.  De asemenea, in ceea ce priveste proiectele apro­bate, „am putea spune ca lucrurile sunt in grafic in privinta celor 19,2 mili­ar­de de euro”, sustine premierul. Pana la acest moment sunt aprobate proiecte in valoare de 19,2 miliarde de euro, din care 12,2 mld. euro sunt contri­butia UE, ceea ce reprezinta aproximativ 63% din alocarea pentru perioada 2007-2013. 

Au fost incheiate in total 6.177 de contracte, in valoare de 13,4 miliarde de euro, din care contributia UE este 10,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 55% din alocarea 2007-2013. Aici se detaseaza net trei programe: Mediu, Programul Operational Regional si POSDRU, cu o rata de contractare mult mai mare fata de restul programelor.

Prefinantarile sunt bani in teren, dar cheltuirea lor nu este inca verificata

Platile catre beneficiari, efectuate pe programele operationale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro din fonduri UE. „Necazul este ca din cei 2,6 miliarde de euro, 1,6 miliarde de euro reprezinta prefinantarile, adica 60% din totalul platilor catre beneficiari, adica acei bani care se vireaza in contul beneficiarului imediat dupa semnarea contractului. Asta nu inseamna ca banii sunt cheltuiti efectiv in teren si se regasesc in locuri de munca sau in investitii propriu-zise. Sunt bani care sunt virati direct si vedeti ca reprezinta 60% din aceste sume si numai 1 miliard de euro reprezinta rambursari de cheltuieli, deci 40% din total”, a spus Emil Boc, observand ca la capitolul plati efective Romania sta foarte slab in acest moment.

Licitatii gresite si conflicte de interese

O problema majora, sesizata de Comisia Europeana, care a reprezentat si motivul intreruperii partiale a platilor pe Programul Operational Regional, se refera la greselile si dificultatile din procesul de implementare, a mai aratat premierul. „Licitatiile gresite si con­flictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru Romania. 

De aceea, inca o data atrag atentia tuturor celor implicati in proceduri de licitatie, ca fara Caiete de Sarcini, care sa fie facute corect, transparent, fara dedicatie, prin eliminarea conflictelor de interese, gen celor existente la Teleorman, si fara rezolvarea acestor probleme, Romania, in continuare, este in pericol de a avea probleme majore in absorbtia fondurilor europene, din perspectiva relatiilor cu UE”, a precizat Emil Boc.

Romania contribuie la bugetul UE cu 3 mil. euro/zi si atrage doar 1,5 mil. euro/zi

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan sustine ca Romania contribuie la buge­tul Uniunii Europene cu 3,1 milioane euro pe zi, in timp ce absoarbe din fon­duri europene doar 1,5 milioane euro pe zi. „Ca sa atragem toti banii de care beneficiaza Romania, rata de absorbtie ar trebui sa fie de 8 milioane de euro pe zi. Daca scadem cele doar 1,5 mili­oane de euro pe zi pe care le atragem, asta inseamna o pierdere zilnica de 6,5 milioane de euro”, a afirmat europarla­mentarul.

In ceea ce priveste ideea infiintarii unui minister care sa se ocupe de fondurile europene, Ivan a spus ca aceasta apare si in cele 100 de propu­neri economice ale social-democratilor.  ,,Legat de ministerul pe care vrea sa il infiinteze Traian Basescu, acesta apare si in propunerile PSD, la cele 100 de solutii economice. Ne dorim infiintarea unui astfel de minister, dar nu asa, pe genunchi, ca un iepuras scos din palarie de Traian Basescu, ci in urma unei analize foarte clare a banilor folositi pana acum. Cerem demisia acestui guvern, trebuie sa scapam de acesti ministri care ne fac sa pierdem 6,5 milioane de euro pe zi si apoi putem discuta de un nou minister, pe alte reguli”, a spus Ivan.

 Autor: AB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu