ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Le-a ajuns! Beneficiarii fondurilor UE pentru resurse umane ies in strada


Sursa: Fin.ro 13 Septembrie 2011

„Daca sunteti la fel de suparati ca noi din cauza nesfarsitelor probleme cu care se confrunta beneficiarii de proiecte POSDRU, daca v-ati saturat si voi sa asteptati cu lunile plata rambursarilor, daca amenintarile de tipul <<semneaza in trei zile sau ti se reziliaza contractul>> v-au revoltat si pe voi, daca statutul vostru de <<parte in contract>> a fost o gluma pentru pentru autoritatile carora le place stilul <<unilateral>>, daca n-aveti nicio legatura cu POSDRU sau FSE, dar nu vi se pare normal ca statul sa isi bata joc de noi, veniti cu noi la protest!”. 

Asa suna unul dintre e-mailurile care circula zilele acestea in cercurile de beneficiari ai fondurilor europene pentru dezvoltarea resurselor umane. Pentru multi dintre ei, este pentru a doua oara in acest an cand autoritatile intervin cu modificari in contractele de finantare.

Este vorba despre modificarea unilaterala a contractelor de finantare
incheiate prin POSDRU, in sensul reducerii prefinantarii de la 30% la 10%, per total proiect, si la stabilirea obligatiei de cheltuire integrala a prefinantarii intr-un termen care nu are legatura cu graficul activitatilor din proiect.
Aceasta decizie inseamna modificarea contractelor de finantare printr-o simpla notificare, in conditiile in care nu a fost modificata legislatia in vigoare. 

Practic, implementatorii de proiecte sunt adusi in situatia in care desi au angajat cheltuieli, au facut contracte, au facut o planificare a lichiditatilor, prin aplicarea retroactiva a acestor masuri de returnare a unei parti a prefinantarii nu mai au la dispozitie lichiditati pentru a duce la bun sfarsit angajamentele asumate, se arata intr-un comunicat de presa al Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania.
In plus, mai spun beneficiarii, AMPOSDRU isi incalca obligatia de a-i anunta din timp cu privire la modificari care ar putea afecta desfasurarea proiectelor (asa cum se specifica in contractele de finantare), si practic someaza ca in termen de trei zile beneficiarul de finantare sa accepte conditiile noi sau sa rezilieze contractul de finantare cu urmarile de rigoare.


Falimente sau executari silite

Miercuri, 14 septembrie, intre orele 10.00 si 12.00, cei nemultumiti de ultimele masuri luate de Ministerul Muncii privind modificarea conditiilor de acordare a prefinantarii (nu doar in cazul noilor contracte, ci si la contracte semnate cu alte prevederi) vor picheta sediul Autoritatii de Management a POSDRU, situat in Strada Scarlatescu nr. 17-19, din Capitala. 

Acest protest este autorizat si reprezinta una dintre reactiile Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale fata de ultima modificare, unilaterala si fara consultari, a contractelor de finantare din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, "modificare ce va duce la faliment sau executare silita pe majoritatea implementatorilor de proiecte cu finantare europeana pe acest program", asa cum sustine si Fundatia "Alaturi de Voi".

Organizatorii de la Bucuresti se asteapta ca maine sa participe intre 50 si 100 de beneficiari. Potrivit informatiilor acestora, la sediul AM POSDRU au fost trimise in ultimele zile aproximativ 30 de cereri de clarificare pe zi. De asemenea, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania organizeaza, in acelasi timp, tot miercuri, la ora 10.00, la Sala Galbena a Prefecturii Iasi, o conferinta de presa pe aceeasi tema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu