Sursa: fin.ro 28 Octombrie 2009
Finantarea europeana in domeniul resurselor umane ar putea reprezenta o solutie pentru multe dificultati cu care se confrunta angajatorii in ultima perioada. Insa fiind vorba despre un sistem aflat inca in constructie, cati dintre cei care si-au propus sa acceseze astfel de fonduri au primit sprijin in redactarea proiectului si mai apoi, dupa o eventuala aprobare a cererii, in implementarea acestuia? Cele mai utile raspunsuri vin de la aplicantii care au reusit.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are cel mai mare numar de proiecte depuse pana in prezent dintre cele sapte POS-uri, respectiv 5.007, ceea ce este explicabil, intrucat sumele disponibile pe proiecte nu sunt foarte mari, fiind necesar un numar mare de aplicatii pentru absorbtia fondurilor, iar procedurile de accesare sunt mai simple decat in cazul fondurilor structurale, spre exemplu. Proiectele pot fi depuse on-line, iar expedierea prin posta este necesara numai pentru sase documente din aplicatia finala. O alta particularitate avantajoasa este ca, in faza de selectie a proiectului, solicitantul nu trebuie sa-si dezvaluie identitatea. In acest fel, sunt asigurate sanse egale tuturor aplicantilor.
Proiecte multe, calitate slaba
Daca in ceea ce priveste numarul proiectelor stam bine, nu acelasi lucru se poate spune cand avem in vedere calitatea celor depuse. Este o parere in cunostinta de cauza si ii apartine lui Dragos Jaliu, consultant finantari europene, partener in cadrul Structural Consulting Group. Din cele 5.007 proiecte depuse pana in prezent, 782 au fost aprobate, pentru 582 s-au semnat contracte de finantare, iar 2.000 au fost respinse.
„Exista probleme in ceea ce priveste durata mare de evaluare si de selectie a proiectelor (aproape sapte luni in cazul proiectelor depuse la sfarsitul anului 2008), precum si calitatea scazuta a proiectelor depuse: proiecte neeligibile, nerelevante, cu punctaje insuficiente pe criteriile grilei de evaluare“, mai spune Dragos Jaliu.
Un sondaj postat pe site-ul fonduri-structurale.ro releva ca doua treimi dintre respondenti sunt interesati de scrierea proiectului si numai o treime de partea de implementare. Explicatia oferita de Dragos Jaliu este ca in prezent cei mai multi aplicanti se afla in stadiul depunerii proiectelor, in urmatorul an ponderea celor interesati de partea de implementare urmand sa creasca. Liniile de finantare disponibile in acest moment pe programul de dezvoltare a resurselor umane sunt cele de ajutor de stat.
Cosmin Meleca, director Directia verificari de management si monitorizare AMPOSDRU |
Potrivit lui Cosmin Meleca, director Directia verificari de management si monitorizare in cadrul Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), pentru obtinerea acestor finantari au fost depuse 250 de proiecte.
Ajutorul de stat destinat programelor de HR este reglementat de Comisia Europeana si Consiliul Concurentei si poate fi accesat pe trei directii: pentru ocupare (bani pentru salarii) si formare specifica, cu o alocare de 56 de milioane de euro, pentru instruire specifica si generala - 51,9 milioane de euro - si ajutor de minimis pentru securitate - 25 de milioane de euro, care, potrivit lui Meleca, „nu este prea cautat, desi in ultima perioada au inceput sa apara proiecte si pe aceasta linie de finantare”. Finantarea in cadrul schemei de ajutor de stat este intre 10.000 si doua milioane de euro pe doi ani, iar pentru aceste fonduri pot aplica numai intreprinderile, fara parteneri, cu o exceptie, pe partea de instruire, daca firma nu poate asigura instruirea interna.
In ceea ce priveste schemele pentru proiectele de grant, oficialul Cosmin Meleca nu stie daca se vor lansa in cursul acestui an. Este vorba despre un proces de durata, dat fiind faptul ca se lucreaza cu evaluatori independenti.
Sfaturi utile de elaborare a cererii de finantare
Experienta practica a celor care deja implementeaza programe cu finantare europeana in domeniul resurselor umane arata ca, inainte de a aplica pentru obtinerea fondurilor, sunt necesare cateva informatii, pe care Ghidul Solicitantului nu le da. Astfel, compania trebuie sa ia in considerare faptul ca va avea nevoie de resurse financiare proprii pana la onorarea primelor deconturi de catre AMPOSDRU.
Aurel Radu este managerul proiectului „Securitate sociala si formare profesionala pentru sportivi” al Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului si Blocul National Sindical (BNS), lansat in iunie 2009 si aflat in a cincea luna de implementare. Asociatia este afiliata la BNS, acesta fiind beneficiar in patru proiecte aflate in curs de implementare si partener in alte sase proiecte in implementare.
Proiectul a beneficiat de prefinantare. Solicitarea a primit aprobarea Autoritatii de Management, iar dupa maximum 15 zile de la aceasta aprobare au intrat si banii. Despre stadiul in care se afla proiectul in prezent Aurel Radu a spus ca in cursul lunii septembrie a depus prima cerere de rambursare intermediara la AMPOSDRU, estimand o perioada de rambursare a cheltuielilor de doua-trei luni.
„Conform graficului de rambursare depus la AMPOSDRU, ne-am propus ca a doua perioada de rambursare sa fie septembrie-octombrie a.c., insa daca rambursarea primei cereri se va face dupa 15 noiembrie a.c., vom mari a doua perioada de rambursare la trei luni, incluzand si luna noiembrie. Asta pentru ca fondurile din contul special al proiectului deschis la trezorerie sunt reduse”, a declarat Radu pentru „Financiarul”.
Implicarea totala este cheia reusitei
Timpul alocat, implicarea si disponibilitatea atat din partea managerului de proiect, cat si din partea expertilor si partenerilor sunt principalele resurse care trebuie investite intr-un proiect de succes. Nu este recomandat ca managerul de proiect sa fie directorul firmei, pentru ca a te ocupa de un proiect la un nivel optim inseamna o munca sustinuta zi de zi.
In ceea ce priveste elaborarea cererii de finantare, Aurel Radu subliniaza cateva aspecte pe care le considera utile. Toata echipa trebuie sa se implice in redactarea cererii de finantare - managerul, partenerii, expertii juridici si contabili - si acest proces trebuie sa se desfasoare dupa un grafic, astfel incat toti cei implicati sa poata participa activ. Foarte importanta este implicarea viitorului responsabil financiar, mai ales ca dupa ce se trece de prima perioada de raportare prezenta acestuia devine cruciala.
La randul sau, responsabilul juridic, care face in special achizitii, trebuie sa dedice mult timp sarcinilor sale, fiind recomandat sa faca parte din firma care beneficiaza de fonduri. Alegerea partenerilor trebuie facuta cu mare atentie, considera Aurel Radu, pentru ca, desi prezenta unui partener creste sansele de aprobare a proiectului, daca in timp gradul acestuia de implicare se dovedeste a fi redus, doar formal, va fi ingreunata desfasurarea normala a procedurilor. Importanta partenerului se poate vedea in etapa de selectie a proiectelor, cand o justificare corecta a valorii adaugate pe care o aduce colaborarea cu acesta se poate transforma in puncte de eligibilitate.
Printre demersurile utile sugerate de Aurel Radu se numara participarea la sesiuni de instruire organizate de AMPOSDRU, citirea atenta a Ghidului Solicitantului, identificarea corecta a problemei care se vrea a fi ameliorata (in proiectul sau a folosit statistici, rapoarte, studii oficiale), verificarea atenta a respectarii criteriilor de eligibilitate pentru solicitant, parteneri si grupul-tinta specificate in ghid.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)
* se desfasoara in perioada 2007-2013, lansat oficial in Romania in martie 2008
* surse de finantare - contributie comunitara Fondul Social European (FSE) de aproximativ 3,5 miliarde de euro, contributie nationala publica de 650 de milioane de euro si contributie privata
* suma alocata pentru 2007-2013 este de 3,476 miliarde euro
* impartit in sase Axe Prioritare, cofinantarea variind intre 75% si 91,97% din FSE
* gestionat de Autoritatea de Management pentru Programul Operational „Dezvoltarea Resurselor Umane” din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS)
* implementat de 11 Organisme Intermediare: 8 Organisme Intermediare Regionale si 3 Organisme Intermediare Nationale
* obiectiv general - dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii
* proiecte depuse pana in prezent – 5.007
* proiecte aprobate - 782
* proiecte la care s-au semnat contracte de finantare - 582
Autor: Arabela Boboc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu