ottershop

joi, 1 decembrie 2011

Prin Masura 3.2.2 castigam 1,2 miliarde euro de la UE si pierdem 80 de milioane de euro din buget

Sunt de sapte ori mai multe solicitari decat fondurile existente pentru investitii in infrastructura rurala 

Sursa: Fin.ro 12 Mai 2010

Subiect a numeroase controverse, Masura 3.2.2 pentru reabilitarea si dezvoltarea satelor, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a suscitat un mare interes din partea comunitatilor locale. Au fost depuse peste 3.000 de proiecte in valoare de 7,43 miliarde de euro, in timp ce fondurile totale alocate sunt de 1,54 miliarde de euro. Astfel, sume de zeci de milioane de euro din bani publici au fost cheltuite pentru intocmirea unor proiecte care nu vor fi niciodata finantate.

Masura 3.2.2 „Renovarea, dezvol­tarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” finantata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) a avut un mare succes in ran­dul comunitatilor, astfel ca numarul total al proiectelor depuse a fost de 3.039, in valoare de 7,43 miliarde de euro, fata de alocarea UE de 1,54 miliarde de euro. 

O „particularitate” a acestei linii de finan­tare este ca proiectele au fost realizate din bani publici, de la bugetul central sau local, nemaifiind recuperati in cazul poiectelor care nu sunt selectate. Pana la data de 21 august 2009, au fost semnate contracte de finantare pentru 291 de proiecte, respectiv o contributie publica totala de aproape 794 de milioane de euro, iar in prezent po­ten­tialii beneficiari asteapta rezul­tatele pentru ultima sesiune de depu­nere a proiectelor, care s-a incheiat cu noua luni in urma, la 31 iulie 2009. 

Asta desi auto­ritatile ar fi trebuit sa incheie selectia intr-un interval de aproximativ doua luni de la inchiderea sesiunii de depu­nere. In cadrul acesteia s-au pus la bataie toate fondurile alocate Romaniei pe Ma­sura 3.2.2 pana in 2013, respectiv restul de 746 de milioane de euro, deoarece este „cea mai ceruta masura de pe fon­durile europene”, potrivit pre­mierului Emil Boc.
Proiecte evaluate in functie de culoarea politica a primarilor

Numarul foarte mare de proiecte depuse a fost, de altfel, potrivit consu­l­tantilor pe fonduri europene, motivul pentru care au fost schimbate de nenu­marate ori regulile din mers. Chiar secre­tarul general al PSD, Liviu Dragnea, a acuzat guvernul Emil Boc, in urma cu trei saptamani, ca evalueaza proiectele in functie de culoarea politica a pri­marilor si ca isi permite sa santajeze pri­mari si comunitati intregi, facand refe­rire directa la Masura 3.2.2. „Exista liste la fiecare minister, pe laptop. Sunt trecute proiectele europene si nu se aloca bani la primarii PSD. E vorba despre banii pe Masura 3.2.2. 

De opt luni, aceste proiecte nu s-au evaluat“, a spus Liviu Dragnea, oferind totodata asigurari ca social-democratii vor sesiza Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) daca guvernul „va umbla” la ghidurile privind finantarea proiectelor europene, in defavoarea primarilor PSD. 

In ceea ce priveste costurile pentru bugetul statului legate de Masura 3.2.2, vicepresedintele Comisiei pentru Agri­cultura din Camera Deputatilor, Valeriu Steriu, a declarat pentru „Financiarul” ca „toate proiectele care sunt respinse de la finantarea UE costa bani - este vorba despre sumele disponibilizate de auto­rita­tile locale pentru plata consul­tan­tilor”.
„Aceste sume nu mai sunt recu­perate niciodata, iar la nivelul intregii tari sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”, a spus Steriu. Astfel, pentru un proiect pe Masura 3.2.2, o autoritate locala plateste minimum 30.000 de euro, bani care nu se recupereaza decat in cazul contrac­telor semnate, intrucat reprezinta cheltuiala eligibila, a declarat pentru „Financiarul” Ana Baltag, direc­tor al Departamentului de executie din cadrul Progres Advisory Romania. Com­pania de consultanta asteapta rezultatele selectiei pentru 21 de proiecte de dez­voltare rurala depuse de comu­nitati din mai multe judete din nordul si centrul tarii.

Emil Boc: Nu se vrea suplimentarea fondurilor

In vara anului trecut, premierul anunta ca „investitiile in proiectele care se fac (pe Masura 3.2.2 - n.r.) nu sunt pierdute, ca studiile de fezabilitate, chel­tuielile cu avize nu vor fi pierdute, ci se vor regasi intr-o finantare printr-un pro­gram national sustinut de catre Gu­ver­nul Romaniei”.
Proiectele depuse si nedeclarate eligibile, dar care depasesc un minim de punctaj care sa demons­treze ca sunt viabile ar fi trebuit sa fie finantate, ince­pand din 2010, printr-un program national de modernizare a sate­lor, asa cum spunea atunci premie­rul. 

Cu toate acestea, pe 23 aprilie anul acesta, Emil Boc i-a cerut comisa­rului european pentru Agricultura si Dez­voltare Rurala, Dacian Ciolos, detalii despre posibilitatea realocarii de fonduri catre Masura 3.2.2, in cazul neutilizarii celor alocate altor masuri din cadrul PNDR, mentionand ca nu se doreste suplimentarea fondurilor, ci doar rease­zarea lor in cadrul programului. „Sunt de sapte ori mai multe solicitari decat fonduri”, a motivat premierul. 

Ana Baltag, de la Progres Advisory, spune insa ca nu exista nici pe departe atatea fonduri ramase nefolosite pe celelalte masuri din cadrul PNDR astfel incat sa acopere cererea enorma pentru investitii in infras­tructura rurala.

Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu