ottershop

joi, 1 decembrie 2011

Platile catre beneficiarii POSDRU au crescut de 5 ori fata de finele anului trecut


Sursa: Fin.ro 18 Octombrie 2010 

In cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost contractate 1.317 proiecte, cu o valoare totala eligibila de aproximativ doua miliarde de euro, a declarat Anca-Cristina Zevedei, directorul general al AMPOSDRU, in cadrul Reuniunii la nivel inalt “Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei Roma”. 

La 1 octombrie platile efective catre beneficiari totalizau 1,42 miliarde de lei, nivel de cinci ori mai mare comparativ cu finele anului 2009. Dintre acestea, totalul rambursarilor cheltuielilor eligibile a urcat la 182 milioane de lei, de sase ori peste suma virata in decembrie anul trecut, iar cuantumul prefinantarilor acordate s-a majorat de cinci ori, la aproape 1,1 miliarde de lei.   

Aceasta evolutie pozitiva se datoreaza schimbarilor realizate in ultimele luni in privinta imbunatatirii mecanismului de absorbtie, a explicat Cristina Zevedei. “As vrea sa amintesc si lucrurile mai putin placute din functionarea sistemului. 

Cand am preluat mandatul de director general, Comisia Europeana suspendase platile in urma unor deficiente constate in cadrul misiunii de audit, rambursarile catre beneficiari erau aproape blocate, evaluarile proiectelor depuse in 2009 durau de mai bine de sase luni si nu se finalizasera. 

Cu ajutorul colegilor mei si cu sprijinul partenerilor sociali, am reusit sa modificam mare parte din mecanismele birocratice care franau absorbtia fondurilor europene”, a spus Zevedei. 

Negocierile cu structurile sindicale, patronale si Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale vor continua, a asigurat aceasta, insa a tinut sa precizeze ca nu toate obstacolele pe care le semnaleaza beneficiarii sunt de competenta AMPOSDRU, ci unele tin de legislatia romaneasca, de normele europene sau de recomandarile Autoritatii de Audit.

Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu