ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Contracte de achizitii suspecte, cu bani europeni. Plati de 880 de milioane de euro, sistate de CE


Executivul european solicita Ministerului Dezvoltarii sa verifice contractarea tuturor lucrarilor pe Axa Prioritara 2. Pana la primirea unui raspuns concret, fondurile sunt blocate 

 Sursa: Fin.ro 22 iunie 2011

Comisia Europeana (CE) a intre­rupt platile pentru Axa Prioritata 2 - Imbu­natatirea infrastructurii regio­nale si locale de transport din Progra­mul Operational Re­gional (POR), cu o alocare totala de 877 de milioane de euro, din cauza deficientelor consta­ta­te in urma unui audit efectuat in Ro­mania in perioada 28 martie-1 aprilie 2011. 

In cadrul misiunii au fost veri­ficate proiecte in valoare totala de aproxi­ma­tiv 80 de milioane de euro, cofinantate in cadrul Axei 2, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dam­bovita - Gratia - Poeni - Silistea - Scurtu Mare - Slavesti - Ciolanesti - Zam­breas­ca - Dobrotesti, be­ne­ficiar CJ Teleor­man, reabilitare DJ 506 Cervenia - Vi­tanesti - Babaita, be­ne­ficiar CJ Tele­or­man, mo­dernizare si­s­tem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov - Gruiu, bene­ficiar CJ Ilfov, si moder­ni­zarea infra­structurii de acces la zonele turistice cu potential demons­trat ale judetului Buzau, beneficiar Par­teneriat CJ Bu­zau - Comuna Mereni.

Toate contractele, verificate

Executivul european a cerut Mi­nis­­terului Dezvoltarii Regionale si Turis­mului (MDRT), care gestioneaza fon­durile alocate prin POR, sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2, respectiv 124 de contracte de lucrari adju­decate. 

Dupa aceasta etapa de verificare,
care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Exe­cutivului european con­clu­ziile verifi­carilor, precum si propu­neri de ac­tiune.
In urma reverificarii procedu­ri­lor de achizitie pu­blica, pot fi pro­puse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente. Problemele descoperite de CE sunt in sistemul de achizitii pu­blice, folosit in adjudecarea contrac­telor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR, si se refera la „utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre auto­ri­tatile contractante in selec­tia construc­torilor, folosirea nejus­tificata a pro­ce­du­rii accelerate si lu­­crari su­pli­­men­tare contractate ca lu­crari simi­lare”, se arata intr-un comu­nicat al MDRT. 

Pe langa verificarea contractelor, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze siste­mul de management si control in domeniul achizitiilor publice.

Banii nu sunt inca pierduti

Banii pentru platile din Axa 2 a POR „nu sunt pierduti in acest moment”, fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane „raspunsurile solicitate”, sustine un purtator de cuvant al Executivului UE. Alocarea Axei Prioritare 2 insumeaza 20,35% din contributia Fondului European de Dezvoltare Regionala la finantarea POR. Astfel, contributia UE este 758.355.021 de euro, iar cea nationala 118.355.985 de euro (100.821.765 de euro de la bugetul de stat si 17.534.220 de euro de la bugetul local). 

Sumele ar trebui sa fie folosite pentru imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, intrucat nevoile de reabilitare a infrastructurii publice de transport identificate la nivel regional sunt mari, iar proiectele pentru modernizare sunt foarte costisitoare. Pe Axa 2 nevoia este atat de mare incat probabil ar mai trebui doua alocari de dimensiunea actuala. 200 de proiecte eligibile, in valoare de 1,5 mili­arde de euro, au ramas fara finantare, declara Gabriel Friptu, directorul AMPOR, la finalul anului trecut.

PSD cere demisia Elenei Udrea din functia de ministru al Dezvoltarii

Partidul Social-Democrat va cere demisia ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea. In opinia presedintelui PSD, Victor Ponta, aceasta este responsabila de sistarea fondurilor europene pentru infrastructura, intrucat ministerul pe care il conduce are in subordine Autoritatea de Management respectiva. „E foarte clar ca Ministerul Dezvoltarii a gestionat foarte prost acest program, iar daca exista responsabilitati individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricarei persoane, de la Putere, din Opozitie, din structura tehnica, acestia trebuie sa raspunda, de aceea avem structuri ale statului si nu va fi din partea USL niciun fel de opozitie fata de acest lucru. Evident ca vom cere demisia doamnei ministru, macar pentru incompetenta", a declarat Ponta.

Autor: AB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu