ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Esecul atragerii banilor europeni compromite bugetul pentru 2014-2020


Rata de absorbtie pe Fondul European de Dezvoltare Regionala si pe Fondul de Coeziune este cea mai scazuta din UE: 13,43%  din cele 15,53 miliarde de euro alocate. Parlamentul European trage un semnal de alarma: Riscati sa pierdeti si banii viitori! 

Sursa: Fin.ro 11 Aprilie 2011

Politica de coeziune este cea mai apropiata de cetateni, intrucat se con­cretizeaza in constructia si dezvoltarea de drumuri, spitale si diverse structuri sociale destinate populatiei si bene­ficiaza de o alocare substantiala. Rata de absorbtie a Romaniei pe Fondul Eu­ro­pean de Dezvoltare Regionala si pe Fondul de Coeziune este insa cea mai scazuta din UE, plasandu-se la finalul lunii martie la numai 13,43% din cele 15,53 de miliarde de euro alocate pentru perioada de programare 2007-2013. Daca nu se vor lua masuri practice pentru cresterea sumelor atrase, Romania nu numai ca isi va consolida locul de pe­riferie economica, dar risca sa piarda finantari importante in perioada 2014-2020.  


In cadrul conferintei „Politica de Coeziune a Uniunii Europene - Modele pentru dezvoltarea Romaniei”, organi­zata la sfarsitul saptamanii trecute de Senat si Parlamentul European (PE), au fost analizate si dezbatute situatia ab­sorbtiei, deficientele si provocarile sis­te­mului, precum si masuri de inter­ventie. Institutia internationala a fost repre­zen­tata de Grupurile Social-Democrat si ALDE si de Comisia Parlamentara pen­tru Dezvoltare Regionala (REGI), fiind invitati si oameni politici si experti nationali si internationali.

 „O tara care pana in martie 2011 a reusit sa atraga numai 12% din totalul fondurilor alocate (Romania - n.r.) nu poate pretinde in perioada urmatoare de pro­gramare acelasi nivel de finantari, pentru ca toti ceilalti, mai ales adversarii in politica de coeziune, vor spune «ori­cum voi nu vreti sa ii utilizati, ati dovedit-o, si prin urmare nu vedem de ce ar trebui sa vi-i dam»”, a spus euro­par­lamentarul Victor Bostinaru. Declaratia lui Bostinaru este intarita si de alti europarlamentari prezenti la dezbatere. Germanul Michael Theurer, membru al REGI, a precizat ca, in prezent, in cadrul PE se desfasoara un proces de dezbatere privind alocarea banilor in  perioadele de dezvoltare urmatoare. 

„Ne aflam la jumatatea perioadei de programare 2007-2012 si, in acelasi timp, in prima treime a perioadei de implementare. Prin urmare, in medie, rata de absorbtie ar trebui sa fie de cel putin 25%. Avem cateva state care au ramas in urma. In cazul fondului de coeziune, Estonia a ajuns deja la o rata de absorbtie de 44%. Statele membre la care ne uitam cu multa ingrijorare sunt Bulgaria, Roma­nia, Grecia si Portugalia”, a aratat oficia­lul german. "Daca pana la sfarsitul anului 2011 noi nu reusim sa implementam un plan de masuri care sa deblocheze situatia, vom pierde foar te multi bani. De pierdut oricum vom pierde, pentru ca sun tem in foarte mare intarziere, im portant este sa nu pierdem aproape tot", a mai spus si Ramona Manescu, membra a Comisiei REGI.

Masuri inspirate din practica europeana

La nivel european se manifesta o tendinta de armonizare a regulilor, de introducere a unor reglementari comu­ne pentru toate statele. Un plan de ma­suri pentru Romania, la care lucreaza membrii Comisiei REGI Ramona Ma­nes­cu si Victor Bostinaru, cuprinde modificarea legii eligibilitatii, in primul rand prin introducerea rambursarii TVA in proiecte, taxa ce este o povara in plus pentru autoritatile locale, instrument folosit in general de statele europene. In al doilea rand, prin declararea costurilor eligibile pe baza forfetara, care ar simplifica substantial procesul. In pri­vinta achizitiilor publice, in unele state membre, legea este adaptata la cerintele europene.
Cea mai buna solutie ar fi standar­di­zarea prin introducerea unor formulare tip. In prezent se poarta discutii in acest sens intre Guvernul Romaniei si Comi­sia Europeana.
Alte masuri importante ar fi des­chiderea accesului la asistenta teh­nica spre toti beneficiarii si, nu in ultimul rand, asigurarea asistentei tehnice la nivelul autoritatilor de mana­gement si la departamentul de lucru din cadrul guvernului prin introducerea in aceste institutii a unor experti ai Uniunii Europene.

„Planul de masuri prioritare al guvernului va fi gata in aprilie”

Opinia Guvernului Romaniei  a fost reprezentata la eveniment de Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Mana­gement pentru Programul Operational Regional, singurul „reprezentant” al Pu­terii care a reusit sa ajunga la eve­niment. „In urma unui schimb de scrisori dintre Comisia Europeana si premier, initiat in 2010, s-au facut doua propuneri - cea privind trecerea ACIS in subordinea guvernului si elaborarea unui plan de masuri prioritare. 

Pe 15 martie a avut loc si schimbul de scrisori vizavi de comentariile CE, urmand ca in cursul acestei luni sa se finalizeze documentul. Chiar daca aces­ta nu are inca forma finala, majoritatea modificarilor fac deja obiectul diverselor actiuni in zona procedurala sau legis­lativa. Este vorba despre sapte directii de actiune, cu punere in aplicare pe termen scurt si mediu. Guvernul isi propune ca tinta sa atraga pana la finalul anului 20%-25% din pachetul financiar pentru instrumentele structurale”, a declarat Friptu. 

Experienta poloneza

Pana la finalul lunii martie 2011, Polonia a reusit sa atraga aproape 25% din fondurile alocate prin FSE si peste 26% din FEDR si FC, din cele 67,3 miliarde de euro alocate pentru 2007-2013. Agnieszka Czechowska-Kopec, viceprimar Sosnowiec, din regiunea Silezia, cea mai aglomerata si in acelasi timp intens dezvoltata economic, a declarat ca aceasta regiune a atras pana in prezent 9,87% din fondurile europene destinate statului polonez. 

Din experienta impartasita reiese ca punctele forte care au sustinut procesul de absorbtie au fost identificarea nevoilor concrete ale populatiei prin intermediul unor analize complexe, trasarea prioritatilor si prioritizarea proiectelor-cheie, peste 40% din fondurile primite de judet nu au trecut prin concurs fiind alocate direct proiectelor-cheie precum un aeroport, o parte de autostrada ce uneste toate orasele din zona, un centru de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati etc.

Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu