ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Platile catre beneficiarii de fonduri structurale, doar 10% din alocarea UE pentru 2007-2013


Daca valoarea proiectelor semnate se ridica la 13 mld. euro, sumele virate pana in prezent sunt de sase ori mai mici 

Sursa: Fin.ro 28 Februarie 2011 

Desi ritmul plati­lor efective catre beneficiarii de fonduri struc­turale este in cres­tere, Romania a absorbit pana la sfarsitul anului trecut doar 1,9 miliarde de euro din cele 20 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana (UE) pentru perioada 2007-2013. Sumele mai pot fi atrase pana la 31 decembrie 2015, pentru ca mai sunt doi ani in care expira termenul-limita de depunere a facturilor, insa ritmul actual al efectuarii platilor constituie un risc major pentru atingerea tintei de absorbtie totala.

Contributia europeana la cele 5.130 de proiecte contractate pana la 31 ianuarie 2011 din fondurile alocate Romaniei prin instrumentele structu­rale este de 43% din alocarea totala, insa doar 10% din acesti bani au ajuns efectiv la beneficiari. Nu­marul total al pro­iectelor depuse pentru finantare in cadrul celor sapte Programe Operatio­nale ajunsese, la finalul lunii ianuarie, la 25.294, in valoare de 202,29 miliarde de lei (aproximativ 47 miliarde de euro), potrivit situatiei depunerii si aprobarii de proiecte, semnarii de con­tracte de finantare si efectuarii de plati catre bene­ficiari, publicata pe site-ul Au­toritatii pentru Coordonarea Instru­men­telor Structurale (ACIS). 

Autoritatile de Mana­ge­­ment si Organismele Inter­me­diare au aprobat 6.843 de proiecte, in valoare totala de 64,2 miliarde de lei (aproxi­mativ 15 mld. euro, din care 9,6 mld. euro este contributie UE, ceea ce inseam­na aproximativ 50,2% din alocarea UE 2007-2013). Diferenta dintre proiectele depuse si cele aprobate include si 10.771 de proiecte respinse in procesul de eva­luare din cauza neconformitatii din punct de vedere administrativ si al criteriilor de eligibilitate. „La evaluare, trebuie spus ca peste jumatate din proiecte sunt foarte slabe, in niciun caz bancabile. Sunt foarte multi consultanti care lucreaza cu beneficiari fara exper­ti­za si fac niste proiecte neaplicabile”, a afirmat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Dintre proiec­tele aprobate, au fost semnate 5.130, in valoare de aproxi­mativ 13 mld. euro. 

Platile totale catre beneficiari, repre­zentand prefinantari si rambursari (cu exceptia rambursarii de TVA), s-au ridicat la aproximativ 1,9 mld. euro, reprezen­tand aproape 10% din alocarea 2007-2013. „La jumatatea perioadei, platile efectuate sunt la numai 10% din cele 20 de miliarde de euro, exclusiv agricultura, care pot fi atrase, de fapt, pana la 31 decembrie 2015, pentru ca exista doi ani in care expira termenul-limita de depunere a facturilor”, a spus Dragoi. 


POR are cea mai buna absorbtie: 16%

Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) conduce detasat in ceea ce priveste volumul de proiecte contractate, cu 1.998 de finantari acordate, in valoare totala de 3 mld. euro. Cu plati catre beneficiari de aproximativ 530 mil. euro, AMPOSDRU a atins un nivel al platilor de aproape 15% din alo­carea totala. Totusi, cea mai buna absorb­tie, de aproape 16%, a fost realizata pe Programul Operational Regional (POR). Platile catre cele 1.091 de proiecte semnate s-au apropiat de 630 mil. euro. Si pro­gramul pentru compe­ti­tivitate economica a trecut usor de media de 10%, nivelul platilor aferente celor 1.516 proiecte sem­nate plasandu-se la 280 mil. euro. In domeniul inves­ti­tii­lor privind infrastruc­tura de mediu, pana la sfarsitul lunii ianuarie erau sem­nate 154 de decizii de finantare, pentru aproape doua miliarde de euro (45% din alocarea totala a UE), iar sumele virate beneficiarilor ajunsesera la 330 mil. euro (peste 7%). Alte patru con­tracte majore de investitii, in valoare de 288 mil. euro, au fost semnate saptamana trecuta.

POS Transport, ultimul in continuare

POS Transport se detaseaza in con­tinuare drept programul cu cele mai putine plati efectuate, de 10 ori mai sca­zute fata de banii virati de POR, doar 1,64% (75 mil. euro ) din alocarea pe 2007-2013 (4,56 mld. euro).  Contributia UE la cele 33 de proiecte contractate pana in prezent, raportat la suma totala pusa la dispozitie, este de doar 14,6%. Una dintre explicatii este ca programele care reusesc sa decon­teze cei mai multi bani implica proiecte de valori relativ mici, realizate de institutii ale administratiei publice, de organizatii neguverna­men­tale si de firme private, in timp ce fon­du­rile alocate POS Transport se adre­seaza proiectelor majore de infras­tructura, care necesita mai mult timp pen­tru pregatire. Totusi, unul dintre ­motivele demiterii fostului minis­tru Radu Bercea­nu a fost performanta slaba a atragerii fondurilor pentru infrastructura.

Cerere slaba pentru Asistenta Tehnica 

Nici Asistenta Tehnica nu a fost utilizata intens, platile facute catre cele 59 de proiecte contractate reprezentand 5,6% din alocarea totala a UE, intrucat au fost inca disponibile ultimele fonduri de preaderare destinate acestui domeniu. Acestea sunt insa pe cale de a fi epuizate si, prin urmare, este de asteptat ca Asis­te­nta Tehnica finantata din instru­men­tele structurale in cadrul Programului Ope­ra­tional Asistenta Tehnica (POAT) si a axelor prioritare ale fiecarui Program Operatio­nal sa beneficieze de o cerere mai mare in 2011, se arata in docu­men­tul „O eva­lu­a­re formativa a instru­men­telor struc­tu­rale in Romania”, intocmit printr-un pro­iect co­finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POAT. Un alt motiv pentru absorbtia scazuta il repre­zinta reticenta de a chel­tui pentru astfel de masuri in conditiile ac­tualelor cons­trangeri bugetare. 

Desi exis­ta o ne­voie clara de Asistenta Tehni­ca (studii, vi­zite de studiu, dezvoltari de procese, infratire institutionala, adop­ta­rea celor mai bune practici si instruire spe­cia­li­zata), pentru a imbunatati situa­tia cu­ren­ta a siste­mului de management si imp­lementare a instrumentelor struc­tu­rale, este putin probabil ca intreaga alocare sa fie utilizata.


Guvernul vrea sa introduca masuri de penalizare a beneficiarilor

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, rambursarile de plati se efectueaza cu dificultate din cauza ca, in ultimele sase luni, benefi­ciarii de fonduri europene nu trimit facturi, iar fara facturi nu se pot rambursa banii de la Comisia Europeana. „Vom introduce, si deja am finalizat documentatia, niste masuri de penalizare a bene­fi­cia­rilor. Daca nu putem stabili termene-limita pentru aceste facturi nu ajungem nicaieri. Daca nu le trimit in sase luni, vom intrerupe contractul. Prin aceste masuri ii responsabilizam si pe beneficiari”, a spus Dragoi.

 Autor: Arabela Boboc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu