ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Consultanta gratuita de 2 mil. € pentru infiintarea de afaceri nonagricole in mediul rural


Ateliere de tamplarie, croitorie, fabrici de incaltaminte, pensiuni turistice si chiar mici fabrici de mobila sunt doar cateva dintre ideile ce pot fi puse in practica 

Sursa: Fin.ro  27 Aprilie 2011

Un proiect european cofinantat prin POSDRU a strans la un loc toate ingredientele necesare succesului in afaceri - accesul la finantare nerambursabila, ac­ce­­sul la creditare, informare corecta si consiliere, cursuri de antreprenoriat care sa-i permita micului afacerist sa duca proiectul mai departe. Astfel, sunt abor­date problemele majore cu care se confrunta cei din mediul rural: accesul dificil la informare, accesul restrans la surse de finantare sau de cofinantare si un nivel scazut de competente manageriale. 

Proiectul strategic „Antrepreno­ria­tul nonagricol rural, sansa a dezvoltarii sustenabile a zonelor rurale”, imple­mentat de RomActiv Business Con­sulting impreuna cu Patronatul Tine­rilor Intreprinzatori din Romania, Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART si Asociatia Centrul de Consul­tanta si Management al Proiectelor Europroject are o valoare totala de 8.259.218 lei, fiind cofinantat prin Pro­gramul Operational Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane (POSDRU). 
Obiectivul principal este promovarea culturii si competentelor antrepre­noriale ale micilor sau viitorilor intreprinzatori din mediul rural in scopul dezvoltarii de activitati nona­gricole. 

Odata identificate, persoanele cu spirit antreprenorial din mediul rural vor fi informate asupra opor­tunitatilor reale de initiere a unor afaceri nonagricole, vor primi instruire de baza in organizarea unor mici intreprinderi, precum si consiliere si asistenta in obtinerea de finantare atat prin credite, cat si nerambursabila. 

„Printre problemele majore cu care se confrunta cei din mediul rural se remarca in primul rand accesul dificil la informare, accesul restrans la surse de finantare sau de cofinantare, un nivel mai scazut de competente manageriale, structura precara sau inexistenta serviciilor de sanatate sau a utilitatilor publice. Se adauga un nivel scazut al conditiilor de trai si locuri de munca putine. Dar cu toate acestea sunt persoane care vor sa investeasca in mediul rural, care vor sa-si dezvolte afaceri”, a declarat managerul proiec­tului, Diana Ungureanu.

Acoperire pe aproape jumatate din judetele tarii

Grupul-tinta al proiectului se ridica la 2.000 de persoane din mediul rural care vor fi ajutate sa-si deschida afaceri sau sa le dezvolte pe cele deja in desfasurare. Acoperirea programului se va intinde pe aproximativ 50% din suprafata tarii, respectiv 23 de judete. 

Vor avea loc campanii de informare in 70 de comune, prin intermediul carora cei interesati vor afla despre cele 10 centre de consiliere care sunt deja deschise in teritoriu. Mai departe, in aceste centre se vor desfasura celelalte activitati prevazute - selectarea gru­pului-tinta, incadrarea persoanelor in categoria potrivita prin stabilirea pentru fiecare a celui mai indicat tip de afacere, cursurile de antreprenoriat etc. „Noi incercam prin acest proiect sa acordam consiliere si asistenta inclusiv celor care vor sa dezvolte o afacere mica, de familie, intre 10.000 si 50.000 de euro. 

Am inglobat toate ingre­dientele necesare: accesul la finantare nerambursabila, accesul la creditare, informare corecta si consiliere, cursuri de antreprenoriat care sa-i permita micului afacerist sa duca proiectul mai departe”, a precizat Radu Onofrei, directorul RomActiv.

10 planuri de afaceri

Noilor intreprinzatori li se vor prezenta 10 planuri de afaceri dintre care pot alege, precum si un ghid complet de infiintare a unei firme. Printre ideile de afaceri propuse se numara ateliere de tamplarie, fabrici de materiale, fabrici de incaltaminte, lucrari de constructii fabrici de peleti, pensiuni turistice, unitati de prelu­crare a pietrei, ateliere de croitorie, servicii de frizerie/coafor si chiar mici fabrici de mobila.   

Totusi, munca celor implicati in acest proiect nu va fi usoara, spune Catalina Musat, de la directia Relatii Publice din cadrul APDRP, bazandu-se pe experienta pe care a dobandit-o in cadrul campaniei de informare despre finantarile europene pe care institutia o desfasoara. „Oamenii din spatiul rural sunt foarte reticenti. Ii veti strange relativ greu la aceste intalniri. Sunt si oameni cu experienta care au accesat fonduri SAPARD, iar acum se orienteaza cu succes spre FEADR, insa cei mai multi nu sunt deschisi. 

Pro­blema cea mai dureroasa este partea de cofinantare pe care trebuie sa o asigure cel putin in cadrul programului pe care il gestionam noi”, a spus aceasta. Pe viitor, si cei care vor participa la campania derulata de APDRP vor putea fi indrumati catre centrele de con­sultanta gratuita ale proiectului POSDRU, astfel incat sa fie ajutati sa obtina cofinantarile necesare de la bancile care colaboreaza. De altfel, cheia de verificare a proiectelor o reprezinta banca, sustin reprezentanti ai institutiilor de credit.

Proiectul, demarat la finalul anului trecut, se va desfasura pe o perioada de doi ani, iar activitatile propuse vor incepe in luna mai, cand vor avea loc sesiuni de informare in Bihor, Arad, Neamt si Mures.

Atelier de tamplarie, pas cu pas

  • Realizarea de ferestre si usi din PVC cu geam simplu sau termopan
  • Investitia intre 10.000 si 200.000 de euro (bani pentru infiintarea firmei, echipamente de productie, mai putin costul terenului si al cladirii)
  • Identificarea potentialilor clienti- persoane fizice sau firme din zona care isi modernizeaza casele sau sediile, precum si firme de constructii din zona
  • Gasirea in zona a furnizorilor de materie prima si materiale
  • Alegerea formei juridice de functionare (SRL, PFA, intreprindere individuala), a codului CAEN
  • Obtinerea autorizatiilor de functionare - avize si autorizatii de mediu, protectia muncii si prevenirea incendiilor
  • Dotarea atelierului cu echipamente
  • Angajari - pentru o unitate mica doi angajati sunt suficienti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu