ottershop

vineri, 2 decembrie 2011

Seful ACIS: Reducerea prefinantarii si rezilierile dupa patru luni se aplica doar noilor contracte


Catalin Vatafu a declarat ca Autoritatile de Management vor „negocia” cu beneficiarii care au deja proiecte in evaluare ajustarea fluxurilor de numerar in functie de noile conditii financiare  

Sursa: Fin.ro 8 August 2011

Platile catre beneficiarii de fonduri europene insumau 2,7 mld. euro la finalul lunii iulie, reprezentand 13,25% din alocarea totala. Ram­bursarile efective sunt insa de doar 1,109 mld. euro, corespun­zand unui grad de absorbtie de 3,52%, restul fiind prefinantari. Sub motivatia ca multi dintre beneficiarii care iau banii din prefinantare nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor, facturi care trebuie in mod normal sa ajunga la decontare la CE, guvernul a decis recent sa taie cuantumul prefinantarilor de la 30% la 10%, dar nu a specificat in cazul caror contracte se vor aplica noile prevederi.

Guvernul a decis, pe 26 iulie, sa limiteze plafonul in limita caruia se acorda prefinantarea proiectelor cu fonduri europene, de la 30% la ma­xi­mum 10% din valoarea contractului. Catalin Vatafu, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structu­rale (ACIS), a declarat vineri ca atat aceasta masura, cat si cea privind rezilierea contractelor in contul carora nu se depun cereri de rambursare in patru luni de la primirea avansului se aplica doar contractelor semnate ince­pand de la data mentionata. 

Consul­tan­tii interpelati
de „Fin.ro” imediat dupa decizia luata de Executiv si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste o eventuala aplicare retroactiva a acestei masuri. „Speram ca aceste masuri nu au fost luate fara a se analiza impactul negativ pe care il vor avea asupra proiectelor aflate in implementare sau in curs de semnare si ca, de asemenea, nu se va proceda la aplicarea lor cu titlu retroactiv.

O astfel de abordare ar con­duce la blocarea multor proiecte care au intrat deja in implementare pe vechiul mecanism de prefinantare, mai ales in contextul in care ram­bur­sarile nu sunt fa­cute in ter­­me­nele asu­ma­te”, a de­cla­rat Dan Barna, par­tener execu­tiv Structural Con­­sulting™ Group - fonduri-struc­turale.ro. Acesta spunea atunci ca marea problema la care Ordinul 2.359 nu da un raspuns este le­gata de contractele la care se va aplica.

„Aceasta prevedere va fi aplicabila tuturor contractelor ce urmeaza a fi semnate. Proiectele aflate deja in evaluare vor  trebui ajustate din punctul de vedere al cash flow-ului si al calendarului de plati. Contractele deja semnate nu se schimba”, a declarat vineri seful ACIS. 

Intrebat de „Fin.ro” de ce nu se aplica ma­suri coercitive doar beneficiarilor care au primit prefi­nan­tari si nu au depus ulterior si cereri de rambursare, Catalin Vatafu a spus ca a fost o discutie care urmarea ca bene­ficiarii sa returneze banii nefolositi, insa s-a pus o problema de ordin juridic. „Daca in cazul de fata se vor purta discutii cu beneficiarii despre schim­barea previziunilor in ceea ce priveste platile, in celalalt scenariu ar fi trebuit sa vorbim despre schimbarea contractului, ceea ce nu se poate face din punct de vedere juridic. Formula actuala le da posibilitatea Autoritatilor de Mana­gement sa intre intr-un dialog direct cu beneficiarii”, a spus Vatafu. Potrivit aces­tuia, cota de recuperare a prefinan­tarilor pe diverse programe operationale  se situeaza la 20%.

AM-urile au avut initiativa rezilierii in cazul a 100 de decizii de finantare

Pe de alta parte, o alta noua masura obliga firmele care nu transmit autorita­tilor documentatia de rambursare in cel mult patru luni de la primirea prefi­nantarii sa restituie integral banii. AM-urile pot folosi insa aceasta parghie doar in cazul noilor contracte, spune Vatafu. La unele contracte incheiate exista deja anumite prevederi si conditii care pre­supun rezilierea, iar guvernul indeamna AM-urile sa le aplice daca acestea exista. Daca facem un exercitiu de logica, constatam ca este foarte probabil sa existe si contracte in cazul carora statul sa nu poata aplica masura privind rezilierea in cazul in care beneficiarii nu trimit cereri de rambursare care sa justifice cheltuirea sumelor primite drept avans. Guvernul a motivat noile decizii luate spunand ca multe dintre firmele care iau banii din prefinantare nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor, facturi care trebuie in mod normal sa ajunga la decontare la Comisia Europeana. Pana in prezent, Autoritatile de Management (AM) au avut initiativa rezilierii in cazul a 100 de decizii de finantare, a spus seful ACIS.

Gradul real de absorbtie - 3,52%

Potrivit cifrelor privind absorbtia la 31 iulie a.c.  prezentate de seful ACIS, platile totale au ajuns la 2,7 miliarde de euro (13,25% din alocarea totala de 19,2 mld. euro), din care 1,109 mld. euro sunt rambursari efective, iar restul, prefi­nantari. De la Uniunea Europeana au intrat 2,106 mld. euro drept avansuri, iar 676 de milioane de euro sub forma de plati intermediare. Cum suma pe care Bruxelles-ul o ia in considerare este cea platita pentru cererile de rambursare, gradul real de absorbtie se plaseaza la doar 3,52%. Pana la jumatatea anului 2011 au fost depuse 28.964 de proiecte, in valoare totala de 53,53 mld. euro, din care contributia UE se ridica la 34,38 mld. euro. Au fost aprobate 8.505 proiecte in valoare de 19 mld. euro, cu o contributie UE de 12,1 mld. euro, care reprezinta 63% din alocarea 2007-2013. In ceea ce priveste numarul deciziilor de finantare semnate, se inregistreaza 6.468 de contracte, in valoare de 13,5 mld. euro, cu o contributie UE aferenta de 10,7 mld. euro, respectiv 55% din total.

Autor: AB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu